Wednesday, March 30, 2016

haziq = bijak

Haziq...anak bijak ibu dan ayah...memang sepadan sangat nama tu dengan die tau..umo belum pon 4 taun tapi mulut cam bertih jagung..potpet potpet potpet 24jam cam org besar..kekadang kelakar.kekadang geram pun ade...ramai org cakap adik ni lain skit dr abg hariz...but pada aku itu biasalah..lain orang lain ragam...pada certain orang, mayb adik ni agresif skit..garang & tak mo beralah..tapi pada aku itu ciri2 yang menunjukkan die bakal jadi ketua yang baik..die bukan garang tapi tegas.bukan takmo beralah tapi die tak makan dibodek...die bukan agresif tapi die punya jati diri yang kuat...jangan harap la leh dibuli okeh...hehe...air muke pon selalu relax jer dengan mata kuyu die tu..hehe
ni time abg de training bola...die mewarna la tepi padang bola..hehe

Adik ni walaupun tegas tapi manja...anak ayah sangat tau....kalau malam nak tido mesti cari tiak ayah...kadang klu en.syed kluar ke, die berat hati nak masuk tido selagi en.syed tak balik...memang hari2 biasa pon  die hanya akan tido bile aku dan en.syed masuk tido...kekadang walaupun mata die dah tak larat nak bukak, tapi gigih jugak tunggu aku abih gosok baju...hehehe....pandai amik hati pon satu lagi kelebihan die tau...comei sgt bile die stat membodek..lagi2 bile bab mintak susu....hehe...bab belajar pon senang jer.cume biasa la.kadang mood x elok die,mcm2 alasan die bg sbb x siap keje skolah..anak bertuah la katekan..hikhik
botol susu ajaib ni jangan cuba2 lupe bawak eh...kang seantero dengar suare die..huhu

now dah nak masuk 4 taun..tak lame lagi dah masuk tadika..cepat tul masa berlalu..we love u, son.....be a good son and may Allah bless u always....

~anak bijak ibu dan ayah~



>>mommy moonchild<<





Monday, March 14, 2016

cerita tahun baru....

hai..hai...berkurun tak hapdet kan..bz bebeno taun 2016....takdan lgsg aku nk bermalasan...hehe...actually taun ni hariz dah pon masuk darjah 1...perghhh...besar dh anak aku weh..udah masuk skolah...hari-hari permulaan hariz masuk darjah 1 ni, hariz ok jer..sangat behave dan boleh paham arahan cikgu.so takde la drama nangis menangis bagai...al kisah aku jer la yang huru-hara skit since job skop aku dah bertambah..hariz sekolah kebangsaan sesi pagi dan sebelah petang di gi skolah agama lar....balik skolah agama, trus gi mengaji..then barula kami umah..hari2 by 7 pm gak la br kami sampai umah....mandi,solat,makan, pastu hariz kena wat homework la...hari2 aku la cikgu nye kan...kekadang stress jugak la bile cikgu bagi homework yyg terlampau KBAT..contohnye sila lukis gambar nyaman, penat,haus dan lain-lain....huhu....

ensemboy ibu


lagi satu aku slalu risau bab apa yg die makan kat kantin skolah tu...hari2 aku bagi bekal.kadang donut.kadang mee goreng.kadang roti jer...dan duit belanja skolah pagi aku bagi RM 1 jer since aku dh survey harga mknn kat kantin mostly RM 1 jer...aku tak bagi beli air sbb risau tumpah bile ramai org rebut2 kat kantin kan.. selain itu aku bagi gak etra RM 1 utk kegunaan emergency dan beberapa keping duit syiling...mula-mula hariz ok jer...so kadang die beli sosej..kadang nasi lemak kat kantin..syiling tu,rajin die beli pemadam hariz2..buat collection...*main sekejap2,pastu buang merata*...pas kena sound dengan en.syed, skrang dah tak beli...hehe...skarang die rajin lak beli bende lain gune duit emergency tu..kadang beli kalendar = RM 1..kadang beli seruling =RM1...geram jer aku nengoknye..dah sound tapi tak sampai hati la nak potong trus duit emergency tu sbab nye kan hariz de cite kwn die bawak duit belanja banyak...so die nak duit belanja banyak gak cam kawan die tu..aku dgn selamba nye ibu takleh bagi duit belanja banyak sebab ibu bukan jutawan..hikhik...

klas die asal nye de 4 orang jer lelaki...takat ni bestfren adalah riaz..budaj yg dok sbelah die tu..hehe

ni mase mula-mula belajar cara2 nak membeli makanan di kantin..


Part sekolah agama ni aku takleh nk komen banyak.sbab klas tu campur darjah 1 till darjah 3...so ustazah ajar laju jer.anggap sume budak dalam tu dah reti gamaknye...yela, hariz main salin je apa ustazah suruh.bile aku suh die baca semula, die tak brape lancar la..takpela..pelan2 kayuh..die ngaji pandai..tulisan jawi ke rumi tu die tak brape familiar lagi..esok2 pandai la tu inshaAllah..

bakal imam
Sabtu lak, hariz request nak join Akedemi Bola Sepak..since die minat benor football, aku bagi la masuk..every saturday, 8.15 -10.15 am....baru je join last 2week...coach nye garang.minggu 1st tu, de la 2 3 kali aku tengok muka hariz berubah cam nk nangis bile ke tegur dengan coach..2nd week, die dah ok..adat la kan.main sukan ni jiwa kena kental..mental kene strong...hopefully,selain pendidikan formal, dpt bentuk jugak sikap2 yang baik melalui sukan ni...semangat berpasukan, semangat tak mudah putus asa...dan lain-lain la..hehe...

mula-mula die tak biase lagi pakai kasut paku2 tu..hikhik

Hariz...yang bermasud penjaga /pelindung....sejuk perut ibu bile aritu time ibu tengah berpeloh2 iron baju tuk stok seminggu, tetiba hariz datang bawak segelas air sejuk....die cakap, "ibu, nak minum air?abang tengok ibu macam penat jer..."----------ibu sangat2 terharu nak..terima kasih byk2..smoga abang trus membesar menjadi pelindung kpd keluarga kita..amin..i love u syg..muahhh

always be my baby

love u till the end of time
 Last but not least...jom tengok video hariz training football k? layannnzzz...


video



tata..titi..tutu


~Mommy Moonchild~
 

MOONCHILDLIFE. Design By: SkinCorner