Tuesday, November 15, 2016

Menghitung hari...detik demi detik....

Salam semua....how's life? hope verything ok...aku skarang tengah menghitung hari dah....kalau ikutkan due, ujung minggu ni = 20 nov 2016....tapi kalau ikut pengalaman lepas, both awal seminggu dari due..maka mmg dalam this week berpotensi tinggi aku akan bersalin...cuak weh walaupun ini kali ketiga...tetap risau nak menghadapi saat tu.maklum lar perjuangan idup dan mati..melibatkan dua nyawa...aku dan baby...ya Allah semoga dipermudahkan segala dan selamat semuanya...

hajat hati aku kalau boleh harap biarlar baby kluar lewat skit kali ni...kalau kluar time cuti skolah nti (25hb), senang skit keje en.syed..takla die kelam kabut nak urus aku, baby dan anak2 skolah lagi..nak gosok baju skolah tu sume..aku risau die tak menang tangan....tapi now, aku harap at least sekurang-kurangnya biarla selepas 17 nov baru baby kluar....sebabnye 17hb ni ade majlis penyampaian hadiah kat sekolah hariz...Alhamdulillah hariz dapat keputusan cemerlang tahun ni..bolot 4 hadiah iaitu tempat pertama dalam kelas & dlm darjah, 2 subjek matapelajaran cemerlang (bm&Bi) dan hadiah topten....teruja sangat tau..hariz pon sangat berharap kami semua dapat hadir tengok die amik hadiah atas stage tu nanti....

mase pertengahan taun aritu, hariz dapat no.1 die request nak kete kontrol...so beli lar utk die seketul n adik seketul...akhir taun ni die request kalau dapat no.1 die nak robor, no.2 die nak congkak dan klu no.3 die nak yoyo....sekali die dapat no.5 daa....zaman skrg walaupun ade 15 subjek tapi hanya 6 subjek teras (UPSR) jer yang dikira untuk menentukan kedudukan dalam kelas.zaman aku dlu markah utk sume subjek tambah2 dan bahagi bil subjek kan...baru la puas hati.hehe..keputusan hariz ok, still dapat sume A untuk sume subjek kecuali seni..kami satu kluarga mmg fail la klu bab2 seni ni...hehe..cume walaupon dapat A tapi markah untuk BI & BM penulisan die merosot skit..dapat 84 dan 83 jer.so markah ni lar effect kedudukan die dalam klas untuk akhir taun ni..but untuk majlis anugerah tu, cikgu campur kputusan tgah taun dan kputusan akhir taun.so hariz dapat no.1 smula..YEAY!!!! ni membuktikan markah die x beza sgt dgn kwn2 yang dpt no.1-no.4..so i is lega..hehehe...mula-mula aku mmg tanak bagi hadiah la since die dapat no.5...en.syed nak bagi gak hadiah saguhati but i said NO...sbb aku tanak die rase tak kesah la dpt no brape , hadiah tetap dapat...NO ye..aku x suke gitu..if u nak reward, msti berusaha untuk dapatkannya...klu xdpt means sila cuba lagi lainkali...hahaha...

tapi bile dapat jer surat dari sekolah memaklumkan hariz dapat no.1 dan dapat naik stage di majlis anugerah tu nanti, so boleh dapat hadiah la...hehe...so belikan die robot seperti yang dimintak..adik pon dapat gak sektul motorsikal...both diorg pilih sendiri..but aku de beli 1 robot yang agak canggih dan mahal untuk hariz....ingat nak bagi surprise mase 17hhb tu nanti...harap2 die happy lar nti...sbenarnya lebih kpd hadiah standby if aku terbersalin awal...muahaha....hariz seorg yg sensitip.die mesti frust klu aku / en syed tak dpt hadir whatever event yg die kene masuk...huhu..aritu ari sukan sekolah die, aku tak attend sbb outstation 2 hari pon, smpi skrg die ungkit okeh..huhu..so better standby..haha

so itu jela untuk kali ni..ingat nk upload gambar skit tapi tenet lembab plak..so malas nak tunggu..lenkali la eh..hehehe...last but not least, doakan aku selamat bersalin ya..tq guys...


~ preggy mommy~







Monday, October 10, 2016

Preggy Mommy

assalamualikum sume...long time no see kan...biaselar alasan klise, bz bebeno...plus tak brape larat daaa.....huhu

sedar tak sedar dah dekat ujung taun...sebulan lebih lagi inshaAllah baby ketiga kami akan dilahirkan..harap2 dipermudahkan urusan bersalin dan baby sihat sempurna la hendaknya..amin...Jantina? ntah lar...of kos kami teringin nak ade baby girl pulak tapi tidak la sampai hendak menolak ketentuanNya..kalau dapat, kira bonus...kalau baby boy pon kami tetap hepi dan teruja....

cam tak caya jer udah nak masuk 3 wehhh anak aku..hehehe..rase cam baru jer kenal en.syed..chewahh....banyak dugaan yang datang dan silih berganti..namun alhamdulillah kehidupan masih diteruskan dan kami masih bersama mengharungi liku-liku kehidupan...smoga berkekalan hingga ke jannah...

Preggy kali ni rase agak letih skit...mayb sebab faktor usia atau sebab aku dah gemok..hahaha...tp alhamdulillah tiap kali check up, reading sume ok jer...kadang2 je misi bebel skit2 berat x naik lar / perot kecik lar dan so on...dah memandangkan ini yang ketiga, aku takleh la nk manja mengada sgt dgn en syed...almaklum la dh de 2 askar yg still kne diurus dan diberikan perhatian yg sewajarnya...so wlupon kadang aku malas & tak larat giler tahap rasa nak golek2 je atas katil x turun2 tapi aku gagahkan jugak melayan anak2 ni..tgh membesarkan..jap nak susu..jap nak ajak main..japa jak g jejalan..jap main2 same diorg jer tp pastu gaduh...nangis meragam...si abang pon keje skolah, aku kene check hari2 sbb klu tanya jer mmg jwpn smedang nye xde keje skolah.padahal bukan takde tapi die tak ingat..huhu....

keje opis ok jer.aku memang wat takat yang daya jer..takmo stress2...riso kang sejarah berulang kembali..huhu...so far, ok lar....bab mengidam pon xde yang pelik2/ susah nk dapat..apa2 tringin,aku ckp jer n en syed turutkan sajerr...hehe...

ramai orang dok cakap perot aku kecik jer tapi en syed cakap perot aku kali ni cam lebih besar dr sebelom2 ni...tak kisah la kan.janji baby sihat...perot kecik ke besor ke tido malam aku tetap taklena dah..sakit belakang, sakit betis, pedih ulu hati sumenye ade gak..huhu...so let's enjoy picca preggy mommy kali ni k..hikhik...
ni mase 5 bln rsnye

ni pon 5 bln lebih



ni 6 bln lebih


ni dah masuk 7 bln...merayap ke melaka sempena cuti skolah
pastu mula lar terduduk..tak daya nak bawak badan dah...huhu
siap singgah ke nilai 3 lagik...beli tilam baby..murah wehhhh...
ni lagi sminggu nak masuk 8 bulan.....
kecik ker?hikhik




dan ni at 34 weeks....8 bulan lebih..perot nampak cam dah turun skit kan...nebesnye..huhu
   
so tu jer lar takat hari ni yer...apa-apa pon harap dipermudahkan urusan bersalin kali ini dan dikurniakan anak yang sihat & sempurna...amin....


>>Preggy Mommy<<









Wednesday, August 10, 2016

Loser Mommy

hurmmm...few days back, hariz balik dari skolah agama die moncong jer....aku tanye kenape tp die diam jer..aku anggap jela yg die penat....tapi pastu bile dalam kete die pon bukak cerite...cerita sambil menangis tau....die cakap budak2 darjah 5 kat skolah agama tu ejek2 die...dlu diorg ejek die pak tam...skarang org ejek die kicap pulak....die sedih, malu n menangis...oh tuhan...aku tak tau nak cakap ape..sebenarnye ini lah yang paling aku takot bile die nak start masuk skolah dlu...aku tau perkara ini pasti akan terjadi....sbab dulu aku dah penah lalui sume tu...demi Allah, sedih n malu n  rase rendah diri tu sgt truk tau...aku tak tau kenapa bab kulit hitam ke putih ni asyik menjadi satu isu besar...aku tanak anak aku lalui apa yang penah aku lalui...tapi apa daya aku?cemane aku nak tukar kuit diorg jadi putih? pakai lar segala produk putih pon tetap takkan putih..dah Allah jadikan ni kulit hitam...cemana nak tukar bagi putih!!!geram betul lar...aku rase nak menangis time die cerita tu..tapi aku cover..aku tanak die rasa hitam tu satu kekurangan / kesalahan...jadi jenoh lar aku pujuk die supaya takyah layan org2 tu..jauhkan diri dari budak2 nakal tu, jangan ejek2 balik dan cakap la yang kita sume ni ciptaan Allah.ejek tu berdosa dan sebagai nye...tapi hakikatnye aku tahu tak mudah die nak hadapi semua tu...nak ke tanak die kena hadap jugak sampaila ke besar nanti...

sedih tau...smoga Allah kuatkan hati die..permudahkan urusan die dan smoga die dijauhkan dari budak2 mulut celaka tu...arini aku baca entri kak di  ni...aku rase sedih...di mana2 pon memang ni lar yang terpaksa orang2 kulit hitam hadapi...seolah2 berkulit hitam tu satu dosa plak...benci lar....aku benci sume mende ni.....aku rase cam loser tau sbb tak mampu nak pertahankan anak aku bab ni....aku tak mampu nak buat apa2 untuk putihkan die...tak mampu nak buat apa2 utk pastikan die tak perlu lalui semua penghinaan yang aku dah lalu dulu...ya Allah, Kau bantu la kami...amin....



> Loser Mommy Moonchild<

Monday, July 18, 2016

Salam Aidilftri 2016 -Part 1

Selamat Hari Raya sume....Maaf Zahir Batin...hikhik...blom terlambatkan nak wish kan..bese la..pas cuti panjang, harusla keje bertimbun menanti kt opis kan.maka takdan le nk wish raya dalam ni...taun ni turn beraya di ipoh...syok oo...raya ketiga malam baru lek ganu....so let's enjoy the moment captured ok!


taun ni tema hijau...."orang arab..orang arab..berjubah labuh...." chewahhh...

comei kan tengok si kenit2 ni berjubah..hihi....




Memohon ampun & maaf di keheningan pagi syawal nan indah....

~haziq = anak manja ayah~ 

~hariz = anak manja ayah gak~


tapi ibu tetap pujaan hati diorg...hahaha *abaikan perot boncit ibu ye*

then kami gerak beraya umah sedara-mara
kt umah paklong..irg yg byk berjasa uruskn persekolahan aku pas arwah mak meninggal dulu..

Raya kedua..tema hijau emerlard pulak...taun ni aku suke hijau nmpknye..hihi

with sista yg vogue...


best oo raya ipoh..rebut2 cermin sbb na mekap..hikhik


~geng abg sado in the house~


my small family *adik tido penangan mkn ubat demam,batuk dll*

raya kedua_jalan2 ray umah sedara mara lagik..si adik xde mood sbb kesan ubat x ilang lagik..huhu



my small family *abg lak xde sbb bz main dgn cousin2*

Raya ketiga tema pinkish peach plak....kami beraya kt umah kakchik jap, then trus gerak lek terengganu...

Raya ke 4 ~ tema biru..jalan2 umah sedara en.syed lak..tapi since balik lewat, byk sedara mara dh jalan ke lain plak..hihi..jmpe mane yg ade jela eh...

Raya 5 - kami bertolak balik ipoh..tak pakai baju raya sbb dok dalam kete..jem giler ok..8jam tganu -ipoh...family en.syed lak raya kt ipoh ni sampai raya ke 8..

tu jer lar....raya ke 8 tu aku dah start keje dah pon....hihi


>> Syawal Moon<<
















Friday, June 10, 2016

Marhaban Ya Ramadhan

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan....

Alhamdulillah, arini masuk hari ke 5 dah berpuasa...smoga diberi kekuatan untuk puasa penuh taun ni..tapi dlm hati dok riso jugak since minggu depan de check up..last check up aritu, berat aku trun 1kg sbb alahan..this time hrp2 naikla.klu turun lagi, jenoh lar kene dgr bebelan..huhuhu...tambah plak aku stop trus ubat yg doc bg aritu..takleh nak telan lgsg weh..huhu..smoga baby ok dan trus membesar dgn sihat...amin..

This year taun kedua hariz berpuasa..last year, die puasa penuh hari pertama jer...sbb time bebuka tu die muntah terok, risau plak aku nak paksa2 die sangat....taun ni die nampak ok...time bebuka pon ok...cuma risau minggu depan ni..cuti skolah dah abih.larat ke die nak puasa penuh time skolah..jadual pack.pastu bebudak kan.bkn igt die tgh pose ke apa nti bile dh jmpe kwn tau nak main jer..huhu...

Cuti skolah kali ni tak dan g holiday pon..sempat bawak anak2 balik tganu jer sempena nak sambut ramadhan..tapi syukur sbab sempat jugak bawak diorg gi mandi manda kt lata payung tu...punye la sronok main air dgn sepupu sepapat sume...hati kita pon sronok bile tgk anak2 hepi...





Periksa pertengahan tahun pon dah abih...Alhamdulillah hariz dapat no.1...sronok sangat tau..hehe..Smoga hariz terus sukses di masa akan datang..



Good Job syg ! Keep it up...hat seni tu, jangan riso k.ibu pon x berbakat...hehe



tu jer lar tuk kali ni...ade kesempatan aku tulis lagi k..tata titi tutu....



~Selamat Berpuasa~






>moonchild yg dah lapor..hiks<


Monday, April 4, 2016

Roda-roda Kehidupan

Lumrah kehidupan...kadang kita di atas..kadang kita dibawah...sedang seronoknya melayani nikmatnye pancaran sang mentari, tetiba hujan turun membasahi bumi....ada keinginan dan hajat kita yang dimakbulkan allah SWT dan ada pula nikmat yang ditarik oleh-Nya...Sesungguhnya itu kehidupan.... Kita hanya mampu merancang, Allah SWT yang tentukan...Sesunggguhnya perancanganNya adalah yang terbaik buat kita...pasti ada hikmah di sebalik setiap kejadian..Setiap kesusahan, akan ada kesenangan di akhir nanti...tabah la wahai hati..kental la wahai jiwa...kuatlah untuk terus berdiri wahai diri...masa nya akan tiba...pasti segalanya kan baik-baik saja untuk kita semua...ukir la senyuman di wajahmu walau hati bergayut seribu pilu dan keresahan...kebenaran akan terserlah walaupun 1000 taun cuba disembunyikan oleh manusia..moga semua dalam lindungan Yang Maha Esa sentiasa...Amin...


~Moonchild suram lagi~

Wednesday, March 30, 2016

haziq = bijak

Haziq...anak bijak ibu dan ayah...memang sepadan sangat nama tu dengan die tau..umo belum pon 4 taun tapi mulut cam bertih jagung..potpet potpet potpet 24jam cam org besar..kekadang kelakar.kekadang geram pun ade...ramai org cakap adik ni lain skit dr abg hariz...but pada aku itu biasalah..lain orang lain ragam...pada certain orang, mayb adik ni agresif skit..garang & tak mo beralah..tapi pada aku itu ciri2 yang menunjukkan die bakal jadi ketua yang baik..die bukan garang tapi tegas.bukan takmo beralah tapi die tak makan dibodek...die bukan agresif tapi die punya jati diri yang kuat...jangan harap la leh dibuli okeh...hehe...air muke pon selalu relax jer dengan mata kuyu die tu..hehe
ni time abg de training bola...die mewarna la tepi padang bola..hehe

Adik ni walaupun tegas tapi manja...anak ayah sangat tau....kalau malam nak tido mesti cari tiak ayah...kadang klu en.syed kluar ke, die berat hati nak masuk tido selagi en.syed tak balik...memang hari2 biasa pon  die hanya akan tido bile aku dan en.syed masuk tido...kekadang walaupun mata die dah tak larat nak bukak, tapi gigih jugak tunggu aku abih gosok baju...hehehe....pandai amik hati pon satu lagi kelebihan die tau...comei sgt bile die stat membodek..lagi2 bile bab mintak susu....hehe...bab belajar pon senang jer.cume biasa la.kadang mood x elok die,mcm2 alasan die bg sbb x siap keje skolah..anak bertuah la katekan..hikhik
botol susu ajaib ni jangan cuba2 lupe bawak eh...kang seantero dengar suare die..huhu

now dah nak masuk 4 taun..tak lame lagi dah masuk tadika..cepat tul masa berlalu..we love u, son.....be a good son and may Allah bless u always....

~anak bijak ibu dan ayah~



>>mommy moonchild<<





Monday, March 14, 2016

cerita tahun baru....

hai..hai...berkurun tak hapdet kan..bz bebeno taun 2016....takdan lgsg aku nk bermalasan...hehe...actually taun ni hariz dah pon masuk darjah 1...perghhh...besar dh anak aku weh..udah masuk skolah...hari-hari permulaan hariz masuk darjah 1 ni, hariz ok jer..sangat behave dan boleh paham arahan cikgu.so takde la drama nangis menangis bagai...al kisah aku jer la yang huru-hara skit since job skop aku dah bertambah..hariz sekolah kebangsaan sesi pagi dan sebelah petang di gi skolah agama lar....balik skolah agama, trus gi mengaji..then barula kami umah..hari2 by 7 pm gak la br kami sampai umah....mandi,solat,makan, pastu hariz kena wat homework la...hari2 aku la cikgu nye kan...kekadang stress jugak la bile cikgu bagi homework yyg terlampau KBAT..contohnye sila lukis gambar nyaman, penat,haus dan lain-lain....huhu....

ensemboy ibu


lagi satu aku slalu risau bab apa yg die makan kat kantin skolah tu...hari2 aku bagi bekal.kadang donut.kadang mee goreng.kadang roti jer...dan duit belanja skolah pagi aku bagi RM 1 jer since aku dh survey harga mknn kat kantin mostly RM 1 jer...aku tak bagi beli air sbb risau tumpah bile ramai org rebut2 kat kantin kan.. selain itu aku bagi gak etra RM 1 utk kegunaan emergency dan beberapa keping duit syiling...mula-mula hariz ok jer...so kadang die beli sosej..kadang nasi lemak kat kantin..syiling tu,rajin die beli pemadam hariz2..buat collection...*main sekejap2,pastu buang merata*...pas kena sound dengan en.syed, skrang dah tak beli...hehe...skarang die rajin lak beli bende lain gune duit emergency tu..kadang beli kalendar = RM 1..kadang beli seruling =RM1...geram jer aku nengoknye..dah sound tapi tak sampai hati la nak potong trus duit emergency tu sbab nye kan hariz de cite kwn die bawak duit belanja banyak...so die nak duit belanja banyak gak cam kawan die tu..aku dgn selamba nye ibu takleh bagi duit belanja banyak sebab ibu bukan jutawan..hikhik...

klas die asal nye de 4 orang jer lelaki...takat ni bestfren adalah riaz..budaj yg dok sbelah die tu..hehe

ni mase mula-mula belajar cara2 nak membeli makanan di kantin..


Part sekolah agama ni aku takleh nk komen banyak.sbab klas tu campur darjah 1 till darjah 3...so ustazah ajar laju jer.anggap sume budak dalam tu dah reti gamaknye...yela, hariz main salin je apa ustazah suruh.bile aku suh die baca semula, die tak brape lancar la..takpela..pelan2 kayuh..die ngaji pandai..tulisan jawi ke rumi tu die tak brape familiar lagi..esok2 pandai la tu inshaAllah..

bakal imam
Sabtu lak, hariz request nak join Akedemi Bola Sepak..since die minat benor football, aku bagi la masuk..every saturday, 8.15 -10.15 am....baru je join last 2week...coach nye garang.minggu 1st tu, de la 2 3 kali aku tengok muka hariz berubah cam nk nangis bile ke tegur dengan coach..2nd week, die dah ok..adat la kan.main sukan ni jiwa kena kental..mental kene strong...hopefully,selain pendidikan formal, dpt bentuk jugak sikap2 yang baik melalui sukan ni...semangat berpasukan, semangat tak mudah putus asa...dan lain-lain la..hehe...

mula-mula die tak biase lagi pakai kasut paku2 tu..hikhik

Hariz...yang bermasud penjaga /pelindung....sejuk perut ibu bile aritu time ibu tengah berpeloh2 iron baju tuk stok seminggu, tetiba hariz datang bawak segelas air sejuk....die cakap, "ibu, nak minum air?abang tengok ibu macam penat jer..."----------ibu sangat2 terharu nak..terima kasih byk2..smoga abang trus membesar menjadi pelindung kpd keluarga kita..amin..i love u syg..muahhh

always be my baby

love u till the end of time
 Last but not least...jom tengok video hariz training football k? layannnzzz...


video



tata..titi..tutu


~Mommy Moonchild~
 

MOONCHILDLIFE. Design By: SkinCorner