Wednesday, September 1, 2010

Airmata seorang perempuan....

i take this from sumone page..hope u like it...


Apabila dia,
si kekasih atau si isteri
menangis dihadapanmu….
“hargai lah ia sblm terlewat…”

Apabila dia itu menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…

Jika kau memegang erat tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang perempuan itu
si dia yang kau gelar kekasih atau isteri
tidak akan menangis dengan mudah
kecuali di hadapan orang yang sangat dia sayangi
kerana saat itu dia akan menjadi lemah!

Seorang perempuan yang digelar kekasih atau isteri
tidak akan menangis dengan mudah,
hanya kerana dia sangat menyayangi dan mencintaimu
dia menurunkan rasa EGOnya.

Wahai sang kekasih dan suami sekalian
jika si dia pernah menangis keranamu
pegang tangannya dengan penuh pengertian..
Kerana dia,
perempuan ituadalah orang yang akan tetap bersamamu
sepanjang hidupmu disaat kau terjatuh terlalu dalam …

Wahai sang kekasih dan suami sekalian
jika si dia menangis keranamu
tolong jangan mensia-siakannya..
kerana mungkin,
atas akibat keputusanmu,
kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis di hadapanmu
saat dia menangis keranamu
lihatlah jauh kedalam matanya..
dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini ?
Disebalik KELEMBUTANnya dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMANnya mampu memberi KEHANGATAN bagi anak-anaknya..
Dia TERSENYUM apabila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU dan
Dia juga MENANGIS
apabila melihat KESENGSARAAN yang ditanggung oleh orang yang dikasihinya. ..
Dia mampu TERSENYUM disebalik KESEDIHANnya. .
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya membawa 1001 makna..

Tapi dia sering dilupakan oleh sang cinta hati nya
iaitu KEKASIH atau SUAMIpada 1 hal…iaitu bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…
saat dia masih ada..
tiada gunanya lagi bila tiba saat ketiadaannyakerana jika tiba waktu itu saat itu
segalanya sudah terlambat..

* hope my hubby will read this..will him?

6 comments:

srikandi said...

emm...moonchild, betapa besarnya makna air mata seorang perempuan kan? tapi tang...

"Wahai sang kekasih dan suami sekalian,
jika si dia pernah menangis keranamu,
pegang tangannya dengan penuh pengertian.."

heheh..mane boleh sang kekasih pegang tangan, bukan muhrim..ahaks!


nota tangan: utk kaum lelaki di luar sana, hargailah AKU sebelum terlewat...kehkeh

nota kaki: nnt aku suh syed baca ye! ;-D

teruTERUbozu said...

bleh tak suh en faris baca skalik?hahhahaha[aku tau aku sgt mengada waktu nih~cant help with it!]=)

penah baca dis puisi....begitu puitis....

notakakitangan:don wori srikandi...akan ada yg menghargai b4 terlewat....

notatangankaki:syed dah baca blom?

moonchild said...

lum2...en syed sy dua2 lum bace lg...:-(

srikandi said...

emmm..apesal ada 2 encik syed. takkan ko expect encik syed kecik tu pun baca gak kot..huhu...

moonchild said...

xleh ek si syed jr tuh bace..hehe..kn best klu umo 8 bln dh tau baca...genius gitu..hikhik

srikandi said...

kalo genius tu maknenye ikut auntie are die..hohoho!
~ are bijak ~

 

MOONCHILDLIFE. Design By: SkinCorner