Sunday, April 3, 2011

kisah di petang jumaat yg lepas....

erm...xtau nk stat camne..tp aku mmg nk tulis n3 nih sbb spjg ujg mgu aku dok tringat kisah ptg jumaat tuh...kisahnye camni, aku dh punch pun,nk lek umah ptg tuh..tp lum pun aku dpt melangkah,tetibe rakan sejawat aku (lelaki okeh), wat2 nk borak ngan aku...mule2 die luahkan rase x puas ati die sbb CC aku bersuare dlm mesy.(aku wlupun mmg dh bengkek ngan die stat lastweek,aku layan gak la kn)..aku dgn tenag ckp,takpe la en.XXX..mende tu kite leh bincang...die tak stuju n stat merepek2 sambil menjerkah2 aku siap ngan jari tunjuk2 kt depan muke aku...aku sabar lagi..aku pun explain kt die pelan2..pastu die stat tukar topik, kutuk aku x reti handle anak buah lar...x reti nk wat keje unit aku lar...kutuk mesy yg aku handle x smooth lar dan macam2 lain..asal aku jawab jer, die akan kuarkan topik lain but still dgn niat yg same tuk kondem aku..time tuh of course la aku yg tak kesabaran x tinggi ne nih, aku dh ilang mood dah nk bincang2...ko tanak bincang elok2 ek..aku fine!jom bincang ala bergaduh sambil jerkah2 n smabil jerit2 biar sume org dengar...pastu bile die dh agak malu sbb aku nih pompuan but leh selamber jer tengking2 die gak..n tunjuk2 jari kt muke die gak, die ajak aku gi bincang kt tepi kete aku plak...but die still x puas ati...still nk wat contoh yg die lebih bagus dr aku and stat arguing tentang decision2 yg bos buat...aku tau die argue decision bos sbb die rase bos bg keistimewaan kt aku sbb aku pompuan kononye..( dulu die penah ckp kt aku depan org ramai...pompuan sume gi BErAMBUS...jgn jd ADO) and of kos die tuju kan aku kan?sbb aku sorang jer ADO pompuan kt maran nih...but time tuh aku tgh makan, so aku dgn sbar n steady nyer menjawab...x pe la...ko x kawin lg..nti ko dh kawin br ko paham situasi aku kan...
okeh, sambung lek cite ptg jumaat tuh...kt tepi kete aku tuh, bile aku dah x larat nk jerkah2 die dah, aku rase better aku make a move..malas nk layan die dah lg pun rase dh sejam kitorg bertekak..so aku pun stat kete tp ko tau ape die wat??? die tahan pintu kete aku...die block aku sbb tanak aku blah begitu saje...ngan badan die yg cam gergasi tuh kan, of kos aku x leh tolak...pastu aku tanye pe die nak sbenarnye?klu die rase die bagus sgt..tingin sgt nk handle unit aku, ok fine...nti aku cakap kt bos...ko duduk la unit aku, biar aku dok unit len plak..time tu ko wat terBAIK camne pun...i dont care...and u know wat?die dh stat cuak bile aku sebut name bos...stat nk psiko aku kate x yah nk libatkan bos..nti name baik kite akan terjejas konon...abih ko nak aku wat pe?redha jer ko maki2 aku...kutuk2 aku....wat contoh cam ko yg terbaik kt dunie nih?sorry okeh...silap besar la tuh....and tahap kemarahan aku dh sampai to the max dah, die still x lepas aku balik...aku matikan engin..turun kete...ajak die naik jumpe bos time tuh gak...padan muke ko...cari pasal lagi ngan aku kan...siap ko...so aku dgn semangat berkobar2 naik tangga sampai ke tingkat 4...ko tau sepanjang2 aku naik tangga tu die merayu2 dr bawah, suh aku berenti...jgn bagitau bos....and siap mintak maaf lagi BUT ITS TOO LATE okeh....ko ingat pas ko maki2 aku teruk2 camtu...pastu ko mintak maaf aku akan cool smula?silap besar la cik abg oiii...nih noreah okeh..klu aku dh meletup camtu, ko cakap la ape pun...NO TURNING BACK okeh....muahahahaha..lawak rasenye bile tingat kt muka cuak die smbil merayu2 kt aku jgn bagitau bos...hahahaha...tadi ko action sgt kan...aku ajak bincang elok2 ko nak jugak bincang jerit2 kan....skarang...amik ko....ko melutut pun lum tentu dapat wat mulut laser aku nih senyap...hehe....so sampai jer kt atas, bos dlm bilik die...aku dok kt sofa luar tuh,konon2 nk amik nafas...sekali banjir daa.....huhu...aku mule konfius patut ker x patut aku bagitau kt bos....kalau cakap kan, nmpk cam aku nih ngada2 jer...skit2 nk ngadu....tp kalau x cakap plak,aku rase cam kalah plak pd die...tgh aku dok pikir2 tuh, en.syed kol la plak...so bertambah2 sayu la ati aku nih kan..tgh2 mengadu kt en syed nih, bos aku plak kuar dr bilik die....jeng...jeng...jeng...die pun ngan penuh concern nyer tanye nape aku nangis beria2 sgt tuh...pastu aku ckp la kt die pe yg terjadi...tp x details lar..juz ckp yg si mangkuk ayun tuh, asyik kutuk2 aku...asyik x puas ati ngan prestasi keje aku...asyik nk argue kputusan yg bos dh wat...hehe....bos pun x komplen pasal keje aku, die plak yg lebih2...poyo kan....pastu aku pun bersama2 bos, turun tangga tuh..aku nmpk die tgk jer aku dr tepi kete die..sure die bengkek la kn sbb aku siap turun beriringan dgn bos..hahaha..time bos gi punch, aku ckp kt bos aku nk lek dulu la...so aku gi la kt kete aku...dan lg tuh die tanye aku...PUAS ATI DAH?...nk jer aku jawab, of kos aku puas ati dpt tgk muke cuak ko td...tp malas la kan..so aku senyap jer, stat kete n blah...aku dgr bos tanye die..amende nye XXX? and die pun gerak gi dekat bos..aku x tau la pe yg die ckp kt bos pastu....huhuhu..lantak la..yg penting ati aku puas..muahaha....

erm...x tau la pe pandangan bos pd aku pasni...tp mlm tuh aku dpt sms dr bos...bos aku kate die suh si XXX tuh mintak maaf ngan aku n bincang elok2 ngan aku tentang hal nih...and aku pun de terime sms dr die..minta maaf kononnye sbb berkasar ngan aku..katenye maybe aku nih yg x biase ngan cara die tuh..of kos la aku x bese kan...ko ingat ko sorang jer baran ek..ko sorang jer reti tengking2 org ek....skali amik ko....cari pasal lagi ngan aku...sms die aku reply dgn nada menyindir..ntah die paham ke x...tp kt bos, aku ckp..okeh...everything will back to normal this monday.....dan...

mampu kah aku?nak wat cam x de ape2 berlaku?wat biase jer?aduh...ntah la...aku nih kalau benci/menyampah...mmg kan jelas kebencian @ kemenyampahan aku nih kt muke aku tau...x reti la nk wat2 muke manis jer...jd hipokrit....tp klu nk teruskan permusuhan nih, rase cam x patut kan..coz ia akan effect kerjaya aku cam bos aku ckp....penin...penin....

korang rase pe patut aku wat isnin nih?esok tuh...jadi diri sendiri @ merosakkan mase depan kerjaya aku? atau jadi hipokrit dan menipu diri sendiri?huhuhu....



4 comments:

srikandi said...

emmmm..agak berat kes ni. sebab dah melibatkan boss kan..pada aku kan org yg slalu bercakap mcm tu sbnarnye die yg tak reti buat keje. sbb slame ni die tak buat keje xde org kisah tetibe dtg ko n ko berkerja dgn bersungguh2 so peeps akan nmpak le kelemahan die selama ni..
pastu siap komen mesy ko handle tak smooth. dah name lg mesy tu ko yg chaired so ikut suke lah nk buat mcm mane pun. at the end ko yg wat decision kan...sengal tul mamat psiko tu..
lepas tu ape hak die nk ckap mcm2 since ur boss pun tak kecoh..
pastu siap block2 kete ko plak. ini dah jadi mcm kes mengugut je..akal die kat mane???mcm mane bleh jadik PTD tu??pelik2.
so pada aku ko boleh JADIK DIRI SENDIRI BUT BE PROFESSIONAL (jgn rosakkan kerjaya ko sndiri)...biar org sekeliling nilai dia sendiri..biar lah die jadik bodoh sensorang. takkan ko nk ikut rentak die plak.
tapi kalau dia carik pasal rasanya kau tahu ape patut buat kan. just aku nk ko pikir kerjaya kau jugak.
bukan senang nk dpt semua tu..

(NOTE: agak pelik gak ahh sbb ko banjir. ko yg paling tough among us selalunya)

srikandi said...

bile aku kate jadik diri sendiri maknenye hari isnin tu ko buat mcm biase...tak yah nk tunjuk muke tak puas hati dgn die...unless die carik pasal =))

moonchild said...

aku x bgtau bos besar..aku ckp kt bos kecik jer..hehe...lg satu mesy tu bkn aku chair..aku s.u jer...bos besar yg chair n y.b2 sbgai ahi tetap...tp xde sorang dato pun yg kecoh..die jer lebih2...hehe...
bile de block kete aku tuh lar yg buat aku jd sgt2 bengang...huhu....

ckp sal profesional plak,dh berbuih mulut aku ckp kt die kite leh bincang elok2...ikut jer g.o...jd profesional,jgn ikut emosi...tp die nk gak pertahankan die yg betoi...tindakan die tengking2 anak buah aku lastweek tuh betul...tu yg aku bengkek jer...so aku pun melenting lar...biar die tau mcm mane rase nye kene tengking2 plak kan...huhu...banjir?hahaha....geram sgt dh time tuh...so xleh control dh..malu aku nk jumpe bos isnin nti...hehe...

neway,thanx for ur advise..en.syed pun ckp aku patut wat biase jer..masalahnye muke aku nih slalu degil..x ikut arahan...haha

moonchild said...

lg satu die siap cakap kt aku...kite nih PTD..kene tunjuk skit attitude sbgai PTD...eh,hello....PTD kene tengking2 org bawahan ker br nmpk cam bos?Kene tunjuk2 jari kt muke org br org respek kite?huhu...setahu aku sepanjang aku gi latihan PTD nih,xde plak org JPA ajar camtu...x tau kot time DPA ade ajar nti...die dh gi DPA,aku kan belum pegi lagi...tu la sbab die asyik rase pompuan x layak jd PTD jer...bengang tul aku...

 

MOONCHILDLIFE. Design By: SkinCorner