Friday, March 9, 2012

indahnye kehidupan

lately asyik cite tentang yg tak mengembirakan jer la ye dak? nampak cam idup aku doplohpatjam moyok jer memanjang..actually ianya idak lar sebegitu teruk...masih ade perkara-perkara disekeliling aku yang masih mampun wat aku tersenyum dan ade pula yang mampu membuat aku ketawa terbahakbahak...hehe...kat ofis walaupun macam2 masalah dan kerenah client yang terpaksa dihadapi, ditambah dengan dari pihak atasan yang hanya mahukan kecemerlangan memang menyesakkan otak aku...namun celoteh2 dan gurauan2 yang tak penah surut dari anak2 buah aku kat ofis nih sbenarnye mampu mengurangkan tekanan...kami masih boleh menjadikan perkara2 yang menyakitkan ati tu sbagai bahan jenaka, maka meriah lar ofis dengan gelak ketawa kami...syukur pada Allah kerana memberi peluang aku bekerja dengan mereka-mereka yang penuh dengan sense of humor nih...:-)

dan begitu juga la dengan keadaan di umah aku..walaupun sakit kepala ade,sakit pinggang ade,sakit kaki pun ade memanjang tapi aku masih lagi boleh bermain riang dengan hariz si bucuk tuh..masih mampu melayan keletah2 die yang mencuit ati...umah yang ibarat tongkang pecah juga,smakin kemas dan teratur sbab pakcik majid ade..hehe...di pelbagai kesempatan juga, en.syed masih akan meluangkan mase tolong picit2 aku..tolong buatkan susu aku/hariz...tolong mandikan hariz dan lain-lain lagi....gurau senda dan nasihat2 dari en.syed juga mampu menenangkan fikiran aku yang kadang-kala kusut nih..hehe...masih bersyukur kerana dikurniakan ahli keluarga yang cukup memahami....

iye..hidup kite ni sbenarnya sangat indah dan membahagiakan jika kita tahu menghargai setiap perkara-perkara kecil yang berlaku di sekelilig kite...tekanan juga mudah ilang sekiranya kita bersikap lebih santai dan terbuka..gelak untuk benda2 yang remeh..even sekadar tersenyum melihat wajah comel anak client,juga akan membuatkan kita lebih bahagia...maka bersyukur la kita dengan apa yang kita ada sekarang ini...jangan kita terlalu mengejar kesempurnaan dalam segala segi,kerana bimbang ia hanya akan membuat hidup kita lebih tertekan dari yang sepatutnye...

akhirkata, moga bunga-bunga cinta sentiasa mekar di hati kita dan mentari terus menyinari perjalanan hidup kite...amin...terima kasih Allah....

so nih la rupe terbaru aku...hehe...
sori la dh lame takde gambar2 sbb mood bergambar berkurang la skarang ni..huhu

6 comments:

linziana said...

u pregnant dah bape bulan lalink?me doakan semuanya baik-baik saja ye?
Peluk cium untuk hariz jugak. :)

Moonchild said...

suda 4 month lebih...

alahan pun dah smakin berkurangan...yippiiie...:-)

.: mama lynn :. said...

hope akan ada peluang cam nor ni... alahai indah sgt pengalaman ibu mengandung

.: mama lynn :. said...

hope akan ada peluang cam nor ni... alahai indah sgt pengalaman ibu mengandung

Moonchild said...

insyaAllah kak...akan sampai juga bila tiba rezeki akak..

dalilarahmad said...

i like this quote :
"jangan kita terlalu mengejar kesempurnaan dalam segala segi,kerana bimbang ia hanya akan membuat hidup kita lebih tertekan dari yang sepatutnye..."
Betul k.nor, apa sangat dengan kesempurnaan kalau ia akhirnya mengundang kepada tekanan.
Bila kita penat bekerja, balik rumah dengan andaian semua dah ready.Dinner, angkat baju, lipat kain, iron baju.The reality is, kita tak mampu nk buat semua tu sekali gus. Tp hati nk juga siapkan dan akhirnya penat+tension. Salah sikit, semua nk marah, nak mengamuk.Padahal takde benda pun.
Giler kan..
Haish..lepas ni no more perfecto..
nobody is perfect

 

MOONCHILDLIFE. Design By: SkinCorner