Friday, April 20, 2012

second trimester of my pregnancy


yep...its true...alhamdulillah kandungan aku kini sudah pun memasuki trimester kedua.....tengok pic kat atas nih eh, trimester kedua maknanye start dari 4 bulan hingga ke 6 bulan....
baby aku sudah berusia genap 22 minggu arini.

again,syukur ke hadrat Illahi yang fasa alahan aku sudah berakhir dengan jayanyer...hehe..setelah abih musim tak lalu makan tuh, berakhir juga musim penyakit urine kotor tu sume, maka bertambah selera makan aku dari hari ke hari...aritu misi bebl berat tak naik2 kan? masuk 18 minggu aritu aku dah berjaya naikkan 0.5 kg seperti yang dikehendaki...:-)

dan bila check minggu ke 22 ni plak, eh...eh...tetiba aku terlebih berjaya plak..naik sampai 2kg plak dalam mase sebulan...misi pun start membebel smula...nak dijadikan cerita bile check perut, tinggi rahim pun lebih dari paras normal...patutnye 21 weeks, tinggi rahim pun 21 / 22 cm jer...yang aku sampai 23 cm setengah...eleh,lebih sikit jer tapi misi dah smakin tak gembira...dia tanya aku 4 lagi simptom lain iaitu:
1) ade pedih ulu hati? - YA
2) ade sakit kepala? - YA
3) ade kabur pemandangan? - TIDAK
4) ade loya/muntah? -  TIDAK

owh....ini adalah I/E simptom katanya...berat naik mendadak dan rahim tinggi dr normal tanda-tanda besar, manakala yang 4 di atas adalah tanda-tanda kecil...bahaya nih..sila jumpa doktor..
akibatnyer, sila wat check up Blood Pressure n Urine test selang shari selama seminggu. dan sila lar minum air gula untuk check kencing manis...huhu...:-(

aku dipaksa puasa dari 10 malam tadi,sampai 10 pagi tadi..kul 8.00 pagi amik darah...8.20 pagi minum air gula yang tahap manisnye memang giler...sebungkus besar..gula halus2 tu bancuh dgn segelas air...
abih minum,turs kepala aku berpinar2 cam nak pitam....rest 2 jam kat umah...sekali muntah lar plak..
aku takut kena minum air gula tu sekali lagi, jadi aku pasang niat siap2 tanak bagitau misi yang aku dah muntahkan smula sume air gula tuh...tepat kul 10.20 pagi,aku wat muka confiedent jumpe misi tu amik darah semula....then, result darah pun keluar....
JENG.....JENG.....JENG.....
ayat first misi adalah.....

" awak muntah ek tadi?"

aku trus cam .....(alamak kantoi lar plak dalam ati...)
sengih2 cover malu depan misi cakap, muntah skit jer...(padahal muntah segala isi perut..huhu)

dan

sila lar minum air gula tu sekali lagi jumaat depan...

sekian terima kasih...






* aku stress okeh...aku tanak minum air gula tu lagi...sampai sekarang sakit kepala aku tak ilang2 lagi tau sbab minum air gula tuh...lagipun kalau minum jugak nanti, kalau aku muntah lagi cammane?whuaaaaaaaaaaaaaaa......tolong!!!!benci misi tuh.........:-(

3 comments:

nur ramziyah halil said...

dear....mmg tak suke hokey minum air gula tu...
nasib baik sekali je minum...even muntah kt umah tu tak gtau kt nurse...waaa...tak nak minum dah....

~farah~ said...

tula yek, org suma kata minum air gula tak best..farah tak pernah kena minum, alhamdulillah. take care :)

Moonchild said...

agee...aku muntah kat umah gak...tak bagitau pun kat misi tuh tapi die tau gak lar..huhu...

maybe sebab result after minum air gula lagi rendah dari sebelum minum...hehehe


farah:yep..dulu time hariz pun takde kena pape..kali nih plak mcm2 ade...huhu

 

MOONCHILDLIFE. Design By: SkinCorner