Monday, April 15, 2013

wonderpet menyelamatkan anak ayam

kejadian malam tadi kat umah maran...kitorang sampai umah dalam kul 9 mlm...perjalanan 5jam, of kos la memenatkan..sampai-sampai umah, diserikan dengan sayap kelkatu penuh satu umah...bengang giler aku..satu hal plak, memalam buta tu aku kena sapu n mop umah...huhu

sedang menyapu2 tu, tetiba en syed cakap, "ada anak ayam jatuh dalam longkang la..."
aku, dengar tapi x respon..sbab bengang dengan kelkatu...haha

en syed pun keluar dari umah...aku agak die gi menyelamatkan anak ayam tu...

then, lepas beberapa ketika, en syed tetiba timbul n tanya lagi," nak letak anak ayam ni kat mane ek?"
"kucing dah standby jer tu...nak terkam anak ayam ni.." kata en syed lagi...

aku tengok, sian plak kat anak ayam tu sbab die basah...kena air longkang kan... :-(
aku jawab la, "hurm...kotak pun takde..." sambil terus mengemop lantai aku..hehe

then,

en syed gigih letak anak ayam tu atas paper, bawak masuk ke dapur, pastu letak dalam besen n lapik paper...past, pasangkan lampu tido kat besen tu, then siap bagi serbuk biskut kat anak ayam tu..hehe...
punye la en syed concern kat anak ayam tu..aku ni tahap empati rendah skit kot berbanding en syed...huhu

then, bile keje aku dah siap sume baru la aku tanya kat en syed..pesal kena pasang lampu...en syed pun jujur jer jawab, sbab ibu die kan takde..mentol lampu tu leh la panas kan anak ayam yg kesejukan tu.die kata memang reban ayam ade lampu..aku trus konfius..eh,yeke reban ayam ade lampu?tak penah nampak pun..hehe..trus en syed jawab, die tahu la sbab die penah bela ayam..ok, memandangkan aku tak penah bela ayam n gi reban ayam dekat2 secara live, baik aku terima jer penjelasan en syed tu..

trus aku masuk bilik n cakap kat hariz yang ayah dah jadi wonderpet menyelamatkan anak ayam..kami nyanyi la lagu wonderpet tu sesama..sweet sangat..hariz gi tengok anak ayam tu n dia cakap anak ayam tu comel sangat..dari riak muka hariz, aku tahu hariz bangga dengan ayah dia sbab dah menyelematkan anak ayam tu dari kesusahan...hehehe

dah selesai, kami masuk la tido..dan jugak en syed komplen yang bising tul anak ayam ni..hehe
pastu bangun kul 4.30 pagi sbab en syed nak bertolak balik ipoh, aku tengok anak ayam tu senyap jer..dah tido kot..en syed pun pesan kat aku, dah siang nanti lepaskan anak ayam tu kat luar kalau die dah sihat n cergas...aku angguk jer lar kan..

then kul 6.00 pagi, aku bangun nak gi mandi, aku tengok anak ayam tido lagi n luar pun gelap lagi, so aku plan dekat2 nak gi keje nanti baru nak lepas kan die...sekali, pas aku mandi dia dah takde kat situ...siap dah gi jejalan masuk bilik sambil memekak..ibu die datang cari kot sbab diorang bersahut-sahutan...seb baik die tak masuk bilik tido aku, tak pasal jer die patuk haziq nanti...

satu hal plak aku pepagi tadi dok main aci kejar dengan anak ayam tu...bukan saja dah sihat, malah tersangat la laju die lari...huhu...akhirnya berjaya gak aku hambat die keluar...tak dan tunggu hari terang,aku dah hambat die keluar...sapa suruh die tak dok dediam dalam besen tu...huhu

~ lebih kurang gini la rupa anak ayam tu ~

teringat plak kejadian masa bercinta dulu..pun penah sekali kami dalam kete nak gi dating, tetiba en syed stop kete tepi jalan n selamatkan anak burung yang cedera di tengah jalan tu...en syed takut anak burung tu kena langgar, dah dia selamatkan anak burung tu dengan confident die suruh aku pegang jap sementara dia nak drive semula n cari ubat utk anak burung tu..tengah bercinta kan, aku pun buat-buat sanggup la nal tolong pegang anak burung tu padahal aku punye la takut time tu..kecut perut aku tahan geli tau tapi kontrol beb..depan boyfren tu, kena  tunjuk sifat penyayang lebih2 skit...skali anak burung tu berak plak kat tangan aku..bengang tul..trus aku tanak pegang dah pas tu..huhu...

last, jom nyanyi ramai-ramai...

"wonderpet wonderpet kami datang
membantu anak ayam yang kesusahan
kami tak besar dan kami tak kuat 
bile bekerjasama semua jadi mudah
yeay...wonderpet"

jom kita rai kan dengan daun saderi... :-)




~moonchild the new member of wonderpet team~






4 comments:

skyjuice said...

lama kt luar tu sbb panaskan dia dpn lampu kete..hehe...

yg psg lampu ayam daging yg tokey bela kt ladang ternak tu... psg lampu sbb semua anak2 ayam mana ade mak...

reban kt umah mmg la xpsg sbb masing2 ade mak n bapak ayam...haha...

Moonchild said...

oic...ungat kat reban pun ade tadi..muahaha

lynn kamarul said...

how sweet.. hehe care btul suami nor no eh

Moonchild said...

tu la kak..
jiwa halus die ni..sesuai sgt la dok wat keje kebajikan..
x mcm nor..hati kering skit..muahaha

 

MOONCHILDLIFE. Design By: SkinCorner