Thursday, July 15, 2010

rutin seorang ibu


sungguh berat ati aku nak gi kusus kali nih...2 minggu tuh..bermakna selama 14 ari aku kn berjauhan dengan buah ati pengarang jantungku..baby hariz...terlalu byk perkara yg aku riso kn...bkn bermakna aku x percaya pd kbolehan en hubby tuk jaga baby nti cume.....aku kan kerinduaan sgt nti...
tp sume yg terjadi nih ade hikmahnye kn..dan satu drpd hikmahnye, aku br jer tersedar bahawa aku senang menguruskan sendiri sume hal2 berkaitan baby aku...klu dulu de gak aku merungut2 sbb sumenye aku kne wat tp bile kne gi kusus nih, aku rase ruginye aku sbb xdpt nk uruskan baby aku selama 14 hari...antara rutin harian aku adalah seperti berikut:

5.00am
1) bgn pg, masakkan bubur nasi (aym+carrot+syur)..then sejukkan..pastu br blend n masukkan dlm bekas mknn baby...(sambil mendukung baby hariz..agak2 dh lengoh ltk jap kt bwh bg die men..tp bile die dh mule merayap2 ke kipas/almari/hiasan2 aku akan dukung die smula)

2) pastu, suapkan baby mkn pg either bbur ns gak / biskut die / nestum die...

3) dh die comot2 mkn tuh, bersihkan muke die ( xleh bg mandi sbb pg sgt lg..sian die sejuk)then, salin kn pampers n baju die...

4) wat kan susu sebotol n masukkan dlm bakul dier bersama ngan bantal busuk die siap2..sbb klu tertinggal nti, jenoh lak pengasuh aku nk memujuk nti..

5) letak lek die kt sebelah ayah(yg tgh tido lg) , aku mandi trus...the sembahyang jap..

6) kejutkan en hubby tuk anta adik die sekolah n gi keje trus..

7)sambil nyanyi2 n joget2 skit utk hiburkan baby (spy die benti merengek2 nk suh aku dukung memanjang), aku pun siap2 la bpakaian keje....

8) then masukkan bakul baby dlm kete sume, kunci pintu sume then gerak ke umah pengasuh...maka tinggal baby aku selama 9 jam di umah pengasuh...

6.00pm

9) amik baby dr umah pengasuh n bermalasan jap (sambil bermain2 ngan baby)

10) pastu suapkan baby makan mlm (kekdg die tanak, so juz bg susu + nestum jer)

11)dah malam, salin kan baju baby n bedak2 skit...pastu tido kan die dlm buai...(ayun buai minimun 15 minit)

12) die dh tido, aku bergegas amik sume baju2 kotor baby, basuh n jemur siap2...

13) siap baju br tuk pakai esok dlm bakul die, masak air panas n buh dlm plus die juge tuk kegunaan ari esok di umah pengasuh..

14) then bile baby merengek2 nk susu, aku pun bg die la susu (jadual minum susu die, kul 10pm, 1.00am, 4.00am) so tiap kali tuh la aku bgn wat susu n susukan die..(klu aku lmbt bertindak,alamatnye die kn menangih sekuat2 ati hingga menggangu tido ayah)

15) ari pun dh pagi...besenye kul5 pg tuh, baby hariz dh bising kejutkan aku suh bangun n lyn ngan die..(klu aku wat pekak jer, die kn menguis2 tgn /bdn / muke aku ngan tgn die ikut celah katil die tuh) comei tul perangai..klu die dpt tarik rambut lg best..trus segar mate aku nih..hikhik

* note: tu sume keje yg aku kene wat melibatkan hal2 berkaitan baby...hal2 berkaitan en hubby n umah n len2 dilakukan semasa selingan wat hal2 baby td...so dpt x ko bygkan betapa penatnye aku?sbb tuh kekdg aku merungut..so this time en hubby kate kusus nih la mase tuk aku berehat...TAPI... aku x sanggup lak..biarla aku wat sume keje tuh dr aku kne dok sorang2 di sana..whuaa.... :-(

will be missing u like crazy....

* dan really hope en hubby leh wat sume perkara tuh same seperti yg aku wat selama nih..klu x, sian baby hariz nti...2 minggu tuh....


2 comments:

srikandi said...

owh..beratnya tugas seorang ibu dan isteri..
kalo aku plak, bgun kul 5.00am tu if nak sahur je. kalo tak lewat skek. tapi kul 6.00pm tu plak aku masih di ofis kecuali hari2 yg tak banyak kerja..

note:patutlah syurga di bawah tapak kaki ibu.

moonchild said...

hehe..aku klu xde mtg yg mengarut tuh mmg cukup time jer nk blah...keje byk camne pn,have to postpone sbb nye sian kt baby...nti die tertunggu aku...(perasan jer aku nih kn)..

tp klu de mtg/discussion karut marut tuh sume, terpakse la stay smpai diorg letih berckp..hikhik

notakaki: smlm aku bc blog someone yg khilangan anak die tetibe jer..nangih aku bc story die.x dpt bygkn camne die lalui ms yg akn mdtg nih..:-(

 

MOONCHILDLIFE. Design By: SkinCorner