Tuesday, July 19, 2011

Ramadhan datang lagi

Alhamdulillah...bersyukur sangat bile kite masih berpeluang bertemu dengan ramadhan sekali lagi....setelah hampir setahun menghilang, kini Ramadhan datang lagi...semoga Ramadhan kali ni membawa seribu keberkatan dan keinsafan kepada kite semua...

here, juz wanna share something tentang persiapan menyambut Ramadhan..aku bukan la baik sangat. this entry sekadar untuk mengingatkan diri aku sendiri dan kalian semua...

Antara persiapan yang perlu dilakukan menjelang Ramadan ialah :

  • Persediaan diri untuk berpuasa. Seminggu sebelum berpuasa kita dikehendaki mengurangkan kadar makanan kita dan lebihkan makan buah-buahan serta sayur-sayuran. Pastikan pembuangan air besar lawas.
  • Memahirkan diri dengan segala rukun, sunat, harus, makruh yang berkaitan dengan puasa pada Ramadan, sunat tarawih dan lain-lain lagi.
  • Membiasakan diri bangun pada sepertiga malam untuk bertahajud, mendekatkan diri pada Allah. Sebagai persediaan membiasakan tarawih dan tahajud pada Ramadan. Ramadan adalah bulan rukuk dan sujud.
  • Memperuntukkan beberapa jumlah wang untuk dijadikan sedekah jariah dan zakat fitrah. Bagi mereka yang sudah akil baligh, maka belajarlah membayar zakat fitrah sendiri.
  • Rancang strategi tersusun untuk memperbanyakkan hafalan, bacaan, tadabbur, tadarrus al-Quran.
  • Melatih dan membentuk diri bersifat mahmudah, sifat terpuji seperti sabar, membanyakkan senyuman kepada sahabat dan kerabat. Merendam sifat mazmumah, sifat keji seperti memfitnah, mengumpat dan mengata orang. Kurang bercakap lagha (merapu), tidak berbahasa lucah, kotor dan keji.

Oleh itu, dengan persediaan ini kita sematkan azam masing-masing untuk mencantikkan dan sempurnakan amalan fardu yang wajib dan membanyakkan amalan sunat pada Ramadan.* Really hope yang dapat hari pertama puasa nanti dapat bersama dengan family di Ipoh. dapat lar berbuka dengan masakan kaklong yang sangat lazat itu kan...(eh,pose pun lum lagik,suda imagine lauk tuk berbuka...muahaha...)

0 comments:

 

MOONCHILDLIFE. Design By: SkinCorner